Srbija je opet prvak sveta u basketu

Naša reprezentacija u basketu 3×3 je osvojila zlato na svetskom prvenstvu. Srbija je u finalu savladala Litvaniju rezultatom 21:16. Za našu reprezentaciju su igrali Mihajlo Vasić, Dejan Majstorović, Strahinja Stojačić i Marko Branković.

Meč sa reprezentacijom Novog Zelanda nije krenuo kako smo očekivali, posle minut i po, Srbija je gubila sa 3:0. Nakon toga smo uspeli malo da se konsolidujemo, ali i posle četiri minuta igre, Novi Zeland je imao prednost rezultatom 11:7. Branković nije iskoristio par dobrih prilika pa je došlo do nervoze. Četiri minuta do kraja, a Novi Zeland je i dalje imao prednost od tri razlike. Delovalo je da može da izvuče našu reprezentaciju samo veliki broj faulova koje su napravili igrači Novog Zelanda. Na tri i po minuta do kraja smo slobodnim bacanjima i trojkama Majstorovića uspeli povedemo sa 17:16. Na dva minuta do kraja smo imali rezultat 18:18 i znali smo da će se meč završiti pre isteka vremena. Na kraju ipak teška pobeda Srbije sa 21:19, i deluje da je presudilo neiskustvo reprezentacije Novog Zelanda.

FOTO: FIBA 3×3

U drugom kolu grupne faze, Srbija se sastala sa Porto Rikom. I u ovaj drugi meč smo ušli dosta slabo. Posle tri minuta igre smo gubili sa čak 9:3. U naredna dva minuta smo uspeli da smanjimo prednost Porto Rika na 11:8. Ovaj meč dosta podseća na prošli protiv Novog Zelanda i pokazuje da naši igrači nisu ušli dovoljno koncentrisano na ovaj turnir. Na četiri i po minuta do kraja i jedni i drugi su ispunili mali bonus, pa je bilo za očekivati dosta blažu odbranu. Tri munta do kraja Porto Riko je vodio sa 17:14 i Srbija je imala osam faulova. Situacija iz koje se jako teško izvlači. Na minut i po Porto Riko je i dalje vodio, ali sada samo 18:17. i onda koš Vasića za izjednačenja, a zatim i faul na Majstoroviću i dva nova poena sa bacanja, a zatim i još jedan poen Majstorovića za pobedu od 21:19.  

Trećeg dana turnira, Srbija je odigrala naredna dva meča, protiv Brazila i francuske, za kraj grupne faze.

FOTO: FIBA 3×3

Brazilci su u prvom minutu napravili čak tri faula što je već pola od bonusa. Na 7:40 do kraja meča Stojačić pogađa za dva poena sa velike udaljenosti uz faul, i nakon bacanja Srbija je vodila 7:2, a Brazil je imao šest faulova. Na šest minuta do kraja meča, Srbija je imala veliku prednost, rezultat je bio 12:4. Na četiri minuta do kraj imali smo prednost od 18:6, a onda još dve dvojke za veliku pobedu od 22:7. Ovo je bila sigurno najbolja partija naših reprezentativaca od početka šampionata. Nije bilo vremena za veliki odmor jer su morali na teren već za dva sata protiv Francuske.

Posle prvog minuta meča Srbije i Francuske već je bilo 4:3 za Francuze. Posle tri minuta igre, Srbija je skroz okrenula meč na svoju stranu i povela sa 8:5. Nastavila je Srbija da igra konstantno pa je 4 i po minuta do kraja vodila 12:8. za Francuze je bio problem i bonus do kog su došli na pola utakmice. Tri minuta do isteka vremena imali smo prednost od 16:10. Srbija je nastavila u istom ritmu pa je minut ipo do kraja imala prednost rezultatom 19:13, a onda Vasić za jedan poen, a onda i Majstorović za dva poena i pobedu nad Francuzima. Ovom pobedom Srbija je prošla grupu sa prvog mesta i tako se direktno plasirala u četvrtfinale svetskog prvenstva.

FOTO: FIBA 3×3

U četvrtfinalu, Srbija se sastala sa Letonijom. Srbija je od početka imala prednost od 5:3, a u naredna tri minuta Srbija je držala stečenu prednost. Na pet minuta do kraja Srbija je vodila 10:7. Problem za Srbiju se desio ubrzo jer smo došli do devetog faula. Na tri minuta do kraja je rezultat bio 13:13 i videli smo da će biti velika borba do kraja. Ali onda je Vasić pogodio pod faulom i dobio još dva bacanja koja je iskoristio i stvorio prednost za našu reprezentaciju od 17:14. Uspeli su Letonci preko Lasmanisa da dođu do izjednačenja. A onda na minut i po do kraja Majstorović pogađa trojku sa velike udaljenosti, a onda i faul u napadu Letonaca i Srbija je došla do dva poena do pobede. U tom napadu Letonci su napravili faul pa je „Maestro“ imao dva bacanja za pobedu, s obzirom da je promašio jedno morali smo da iskoristimo još jedan posed iz kog je  Majstorović pogodio dvojku za pobedu sa kusurom.

FOTO: Marko Branković Instagram

Srbija se u polufinalu sastala sa domaćinom, Belgijom. Posle minut i po rezultat je bio 2:2, ali su Belgijanci napravili već tri faula. U naredna tri minuta Belgijanci su uspeli da okrenu i da povedu sa 6:5. Domaća ekipa je i na četiri minuta do kraja imala prednost od 10:8, ali onda sjajna trojka Majstorovića jednom rukom za izjednačenje. Na pedeset sekundi do kraja Srbija je najviše zahvaljujući Majstoroviću došlo do 14:10 i na korak od pobede. U narednih deset sekundi i jedni i drugi su pogodili za jedan poen. Belgija je bila pred jako teškim zadatkom. Belgijanci su pokušavali više puta za dva, ali su uspeli samo da dođu do 15:12, ali onda još jedan faul domaće ekipe i Stojačić je ubacio oba bacanja i rezultatom 17:12 doneo pobedu Srbiji.   

FOTO: FIBA 3×3

U finalu smo se sastali sa Litvancima koji su u polufinalu bili bolji od Francuza. Već posle prvog minuta Stojačić je postigao tri poena i napravio ozbiljnu razliku. Nastavili smo u istom ritmu pa smo do isteka drugog minuta vodili sa 5:1. Vrlo brzo smo vodili i 7:1, pa i 11:4. Ali onda je usledio povratak Litvanaca. Na pet minuta do kraja Litvanci su došli do 14:11, ali smo i dalje držali sve pod kontrolom. Onda smo opet povećali na 17:11 preko Majstorovića. A pri rezultatu 17:13, Stojačić pogodio uz faul. Onda su oslabile odbrane pa se za kratko rezultat promenio na 20:16 za nas. A titulu prvaka sveta doneo je Marko Branković sa penala i doneo Srbiji peto zlato na sedam prvenstva.

Bronzanu medalju je osvojila reprezentacija Francuske pobedom nad Belgijom posle produžetaka, a za MVP-ja je proglašen naš Dejan Majstorović.

3 thoughts on “Srbija je opet prvak sveta u basketu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *