Nova era fudbala: Pet pravila za potpuno drugi sport

Nova pravila fudbala? Aut nogom? Meč 2×30? Iz slobodnog udarca u dribling? Leteće izmene? Za žuti karton, pet minuta napolje? To su glavna pravila koja bi mogla da se promene u budućnosti.

Poslednjih godina se često spominju razne promene pravila u fudbalu, ali nijednom nije bilo ovoliko pravila koja stvarno mogu da promene ovaj sport iz korena. Najavljeno je da će se ova pravila eksperimentisati i koristiti u drugoj ligi Holandije u sezoni 2023/24.

AUT NOGOM

Aut nogom je prvo pravilo koje smo izdvojili. Ovo bi bila značajna za ekipe koje su opasne iz takve vrste prekida, dok bi za ekipe koje imaju igrače koji mogu svojim izvođenjem auta da praktično asistiraju za gol, ovo biti veliki hendikep. Ima određen broj pre svih bekova, kojima je izvođenje auta glavni adut u igri. Zbog ovog pravila, vrlo moguće da neće više striktno bekovi izvoditi aute, već bi to u ovom slučaju često mogao da bude igrač koji je određen za izvođenje slobodnih udaraca. Takođe, ovo pravilo će značajno usporiti igru jer se svakako duže izvode prekidi nogom, nego rukom. Jedini način da ne bude odugovlačenja i kod auta je baš sledeće pravilo koje ćemo izdvojiti.

Meč 2×30

Trajanje utakmice od 2×30 ili 60 minuta bi doprinelo efektnijoj igri i isključilo bi šansu za odugovlačenjem jer bi se svaki prekid štopovao i vreme ne bi teklo kad lopta nije u igri. Neka istraživanja su pokazala da se i danas fudbal igra efektnih 60 minuta i da je to dovoljno za trajanje utakmice. Sa ova dva pravila, fudbal bi krenuo da se pretvara u futsal.

Iz slobodnog udarca u dribling

Ovo pravilo mi je najgluplje od svih predloženih i ne znam kako bi izgledalo da se iz slobodnog udarca krene u dribling, mislim da to ne bi koristili ni igrači, posebno na protivničkoj polovini. Jedino gde bi moglo to da se koristi je kad igrač izvodi slobodan udarac sa svoje polovine jer na tom delu terena nije visok presing. Iskreno se nadam da ovo pravilo nikad neće videti svetlost dana.

Leteće izmene

Leteće izmene su još jedno pravilo koje će fudbal približiti futsalu ali i znatno pojačati bogate. U slučaju da stvarno u fudbal uvedu ovo pravilo, veoma će biti važno koliko imate jaku klupu. Znači biće potrebno da imate veći budžet da bi priuštili još kvalitetnih pojačanja. Tu bi se fudbal još jednim korakom približio onim najvećima, dok bi srednji i mali klubovi ispaštali.

Žuti karton, pet minuta napolje

Da li bi i pored ovog pravila igrači pravili one „pametne“ faulove na sredini terena, za koje se dobija žuti karton. Nije lako biti pet minuta bez jednog igrača, a možda nekad i dva. Igrači bi morali puno više da paze oko faulova i ubeđen sam da bi videli dosta manje grubih startova i ostalih glupih poteza koje vode do žutog kartona. Isto je pitanje, da li bi sudije bile „teže“ na davanju žutih kartona jer bi to značilo da će ta ekipa imati ne mali hendikep u narednih pet minuta. Onda bi to moglo da dovede do još veće tenzije, ukoliko sudija izabere da manje deli kartone. Ovo pravilo bi moglo da bude kao recept za lepši fudbal bez grubih startova i prigovora kojima bi samo otežali svojoj ekipi.

Rezime:

Moje mišljenje je da fudbal može da preživi i bez bilo kog od ovih pravila i da ipak fudbal trebalo da ostavimo narednim generacijama makar približnim kakvim smo ga pokupili. Fudbal se manje više po ovim pravilima igra preko 100 godina i ja ću uvek biti za tradiciju pre nego za modu.

7 thoughts on “Nova era fudbala: Pet pravila za potpuno drugi sport

  1. May I simply just say what a comfort to discover an individual who really knows what theyre discussing online. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people must look at this and understand this side of the story. I was surprised youre not more popular given that you certainly have the gift.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *